Signal

Standard rakyat malaysia yg pada dasarnya adalah pemalas!
huh! aku kadang2 tak paham kenapa mereka sukar sgt nk pasang signal itu?
Ia sgt penting2..kerana amran bagi semua pemandu

aku buat statik,lebih kurang 30% je yg guna signal keta.
mana yg selebihnya??
mereka tidak bekerjasama dan kurang prihatin boleh menyebabkan kemalangan,kesesakan dan juga porak poranda tayar tu jadinya.

dan statistik aku juga mengatakan kebanyakkan mereka adalh org yg berkereta besar
seperti TOYOTA,MERC,HONDA,PEAGEOT,VOLKSKWAGEN dan ape2 la.

apakah kereta kecil ini yg kiranya LOW STANDARD di mta mereka boleh dibuli sesuka hti?
Kot ye pun nk berracing ngn aku,jgn la dgn keta yg besar dan kecik,abiklah sama saiz. Tak mau jdi mcm PAKAI KASUT LAEN SAIZ.. huhu.

Signal dibuat utk elak kemalngan tapi,mereka ambil smbil lewa,

Antara alasan kukuh ialah

- X SEMPAT NK TOLAK SIGNAL
- TERLUPA NK KLICK SIGNAL
- X SURE JALN

hUH! OTAK KAU X SURE~KALU X SURE,x payah bwak keta!!

Lagi 1 kan,aku rasa,pemandu semua pentingkn diri.tidak ada simpati.

Signal TANGAN juga penting.bukan signal keta semata2. Aku mmg gemar pakai signal tgn.rasa mcm puas sgt.. Tapi, aku BERANG bile aku dah angkat tgn nk lalu,keta MYVI KODOK KECIK tu,melaju dan die hon aku..SEDANGKAN aku dah bagi signal tgn..

Mungkin buta.. Dah buta,x yah bwk keta k.

Hidup bermsyarakat,kena la bertolak ansur..bukannya pikir pada protokol semata2.(mksd aku,jln siapa,dan hak siapa)

Semua org nk cepat~

kalau bukan kita nk menjaga masyarakat kita,siapa lagi??

bukankah kita ni 1 malaysia?? Jdi bersama2 kita syg akan msyarakat.

Jgn terlalu pentingkan diri di jalan raya,kerana semua org mempunyai org tersyg.
Simpati itu adalah 1 amalan yg mulia.Tak semestinya sedekah,tetapi melalui penggunaan jalan juga boleh simpati~

Kamu yg bwk keta tu,pikir sikt.Otak ada.Jgn nk susahkan org len dan biarkan tunggu lama kat simpang dan rupenya bru bagi signal nak ke kiri/kanan.

Setahu aku,cara penggunaan signal perlu dikeluarkan beberapa buah jarak keta dari tempat menunggu di simpang utk kemudahan org yg mahu ke seberang jalan.

Kalu bagi LAST MINIT,kau pikir la brapa byk SAAT masa tu terbuang?!dan berapa byk keta nk cepat pulang ke rumah dan menunggu beratur???

ADA OTAK GUNA~TUHAN BAGI,PAKAI ELOK3



17 inbox:

penulis cyber said...

signal mmg pnting...
sbb kete x bgi signal, aku kena lggar..
tapi bila aku da bagi signal pn msih kne langgar dri blakang..
yg pnting pengguna jln rye kena peka ketika memandu @ menunggang.

sickchild said...

wuakakakakakakakakka.
ko bawak kete bagi signal tangannn??
wuakakakkkakkakakakkka.

*guling3*

Eida said...

memang dah jadik penyakit pemandu semalaysia ni... malas sangat nak bagi signal... kalu bagi pun... secara tetiba... lebih sial.. bagi kut lain kona kat lain.... emmm... penyakit!

sharamli said...

nak pakai 0tak kt mna?hik3

dBa said...

eida;yeah!!itu mmg pnykit yg susah ubt...lebih3 lagi kalu org yg x reti bahsa psl SIGNAL TGN~

dBa said...
This comment has been removed by the author.
dBa said...

pen.cyber; yer..kena peka..tpi pemandu ni kbykn x peka...tapi buta

dBa said...

eny; aku dah rep komen KAU yg buat aku rasa kau org orbot

dBa said...

shramli; kat kepala la...kau bru lahir ke?? tu pun x tau!
adeh3..huhuhu

sickchild said...

tu pun nk mrh. takleh gurau ke.

dBa said...

eny;aku marah le dah kau gelakkan aku terbahak2 mcm x ingt dunia

sickchild said...

aku bukan kutuk ko.
aku ngusik je tu pun nak emo ke?
siap hina aku lagi.

dBa said...

eny;yela..geram aku~~ isk~~ apela dugaan aku ni...

dBa said...

eny;aku pun x hina kau..cume kena la berhati2 nk gurau tu,sebab aku byk dah perhatikan ko0men kau ngn blog merata,kau gurau kadang2 x kena tempat ler..

sickchild said...

tadi hina aku takde lesen pastu skang hina posting aku lak.
ade tak aku hina posting kau?
ade?

ko lagi best anta komen bagi tag kat aku kat entry aku sedih.

http://sickchild72.blogspot.com/2008/11/happy-belated-birthday-sayang.html

ade aku emosi?
ade aku cakap;

Aku tau la dlm posting kau TERLEBIH BYK tag...smpai X bezakan masa bile aku posting serius masa bila aku posting pasal tag..

sumpah aku menyesal bergurau ngan orang yang tak reti bergurau cam ko.

kalau aku komen blog merata aku bergurau tak bertempat pun orang tu tak kesah. openminded. sebab dye kenal aku. aku bukan anonymous.

dBa said...

eny; otak pakai la..bukan semua org yg kau jumpe semua OPENMINDED..
ada kadang2,kau kena la tgk mana yg boleh gurau n x boleh wei...kau kata aku gila..ade aku kesah??
x der pun..
ade ke aku gelak terbahak2 smpi guling2 mcm doraemon kau??

aku x pandai gurau??
atau kau yg mmg suke gelakkan org??

kerja kau tau gelakkn org..
aku ckp kang,kau kata aku hina kau..
lebih baik aku shut up mulut aku, dari aku ckp perkara yg lancang dan buatkan kau sakit hati.aku sakit hati...

kang x pasl2,aku nk ke oversea mati tengh jln sebab ada hutang sakit hati ngn kau..

aku mintak maaf,mybe sebab aku terasa kau gelak mcm tu..nmpk mcm aku bodoh giler dan nmpk aku budak baru je blaja bwk keta..

YEa.aku mmg bru bwk keta...tapi x yah gelak dekah3..

well..IM SORRY..
aku x mau utang sakit hati ngn kau..

=)

Marzuki Jalil said...

adik bradik dah bergaduh, wakakaka. pegi minta maap n cium pipi.

Labels

Share (39) Suka (27) Duka (21) KENANGAN PAHIT (10) Pening (8) Pelik (6) Merapu (5) Puitis (5) Tag/Award (5) Movie (4) Artis (3) Cuti (3) ikhlas (1)

TERAFFIC JAM :)


widgeo.net
 
PERASAANKU KEJAM © 2012 | Designed by LogosDatabase.com, in collaboration with Credit Card Machines, Corporate Headquarters and Motivational Quotes