KOTA MEKKAH

Kita lupakan seketika mengenai NEW ZEALAND. Aku nak bawak korang ke arah Asia Barat sebentar.
Mari kita sama2 dgr cerita ni yang aku sempat interview seseorg yg agak aku kenal rapat*

Kalu cakap psal Asia Barat mesti korang tau negara Arab?
Di negara Arab itu,ada JEDDAH,
KOTA MEKAH(TANAH HARAM),dan juga MADINAH(TANAH HARAM).
3 tempat itu mmg dikenali oleh semua umat ISLAM dan bukan ISLAM..dan kalu umat BUKAN ISLAM menghala kearah sana,Jeddah tempat yg boleh dimasukki oleh semua agama dan bangsa..akan tetapi,
KOTA MEKKAH DAN MADINAH adalah utk UMAT ISLAM SAHAJA..




KALU MSUK KOTA MEKKAH,semua tahu,pergi buat UMRAH / HAJI..
Biasanya HAJI BULAN 12,UMRAH BULAN2 BIASA.(X silap aku la)

Ini adalah serba sedikit gambar yg sempat diambil oleh aku die ;


ini adalah gambar sebenar kaabah dari pandangan tingkat 1.

ini pulak gambar kaabah dari pandangan grnd floor.
kalu diperhatikan,
yg berwarna keemasan tu ialah 
MAKAM IBRAHIM
(semua berebut nak sembahyang di blakang makam itu
kerana disitulah tempat MUSTAJAB untuk berdoa.(INSYAALLAH)
*mereka yg sedang sembahyang tu baru lepas abis tawaf 7 kali* 
masa keadaan ni,cuaca 45celcius*

ini suasana didalam masjid selepas solat maghrib
masa keadaan ni 37celcius*
bagi pengetahuan semua,beza antara mekkah dengan malaysia 6jam bezanya..
Aku rasa, itu je pasal KOTA MEKKAH,NANTI AKAN MENYUSUL JEDDAH pula..
Lagi banyak story..
PERHATIAN ; BILA KE MASJID,JGN BAWAK ALAT2 ELEKTRONIK,NANTI AKAN DISURUH HANTAR KE HOTEL.



23 inbox:

.Cik Nana. said...

huhu.best kan dpt tgk tmpt org.. :)

Dba RafiQ said...

nana ; best skali...aku pun jeles..

.Cik Nana. said...

takpe.nnt kite g travelling sesame ok??g turki..

Dba RafiQ said...

nana ; sy nak!!! heheheee.... jom3..

incik.keiroro said...

rindu time umrah tahun lepas... ;)

KhairiL's said...

insyallah 1 ari nnt aku pun nk pegi sna

Dhada said...

Beruntung siapa yg suda dpt jejak kaki kt sana :)

incik.keiroro said...

mcm ada cadangan la... buat gathering blogger sambil buat umrah pun best jugak... ekekeke

Dba Ghani said...

keiroro ; aku pun windu~

Dba Ghani said...

dhada; akn tiba masa kau juga syg~

Dba Ghani said...

keiroo; kau sponsor!

SHAZREEN HAFIZEE said...

BESTNYE DIE DPT G OVERSEAS slalu..

eleh..die yg pergi...rindu ke...=]

hehe...dinda2...

kanda tak dpt nak active on9 mase

nie..

dah nak masuk keranda katanya=]

Mu'az said...

akak dh jadi makin alim aa ni?

Dba Ghani said...

muadz ; hahaa..alim la sgt~

Dba Ghani said...

shaz ; OMG!! aku akan merindui kamu selalu la kanda bucuk ku!!!!

huaahhhhaaaaaaaaaa...

kau JGN MATI DLU..
kalu mati jugak,jumpe di dpn pintu syurga okeh?!

hahaaa...

tcare kanda!!!

btw,kau nk pi mana ha?

mr.syazwan said...

mana koment ku yg ku anta tu???

ko delete erk???

sampai hati...

huhu

mr.syazwan said...

mana koment ku yg ku anta tu???

ko delete erk???

sampai hati...

huhu

mr.syazwan said...

aik ko x wat approval pun...

ermmm ok2 ku komen blk.. hehe

mr.syazwan said...

apa lg nnt kite g honey moon kat sana k..

konpem DIBERKATI

Balik2 Malaysia JE NNT TERUS pregnant

hahah

(matilah ku bf ko baca)

^_~

Dba Ghani said...

wan ; pergh....AKU BUKAK blog kau x leh la....

mana aku delete la...kau yg x click kotz.

heheee...

WAN,KAU NAK KE GI HONEYMOON DGN AKU??
hehheee..
kalu pregnant pun,anak yg sah jugak kanda oi..
hehehee...

(byk nye kanda aku ni....adeh3...)
(SHAZ syg,jgn marah ek...
sama jugak ngn RAfiq

Eazy Izzuddin said...

huhu
bile kah ku mahu jejak ke makkah...

Dba Ghani said...

eazy ; bila kau sudah bersedia dari segi fizikal dan mental =]

dotblogspotdotkom said...

bila tgk gambo2 tu....trasa nak kesana semula... emmm kalu ada duit lebih... mau pakcik ke sana lagi... alahaiii ..

p/s:- ehh beza waktu bukan 5 jam ke... ke pakcik yg silap;;huhuhu

Labels

Share (39) Suka (27) Duka (21) KENANGAN PAHIT (10) Pening (8) Pelik (6) Merapu (5) Puitis (5) Tag/Award (5) Movie (4) Artis (3) Cuti (3) ikhlas (1)

TERAFFIC JAM :)


widgeo.net
 
PERASAANKU KEJAM © 2012 | Designed by LogosDatabase.com, in collaboration with Credit Card Machines, Corporate Headquarters and Motivational Quotes